AD

Tuesday, July 26, 2011

Puding Roti Karamel

Salam semua......lama dh I x update resepi baru. Baru-baru ni I malas nak masak sebab tu la x da resepi apa2. Minggu lepas I ada buat puding yang sangat I suka. PUDING ROTI KARAMEL. Actually I suka makan puding karamel. I penah buat sebelum ni masa I dok Terengganu dulu tapi x jadi. Puding tu lembik kat dalam macam x masak. But puding karamel yang ini lain sikit sebab ada roti. Sedap rasanya and puding tu x lembik. Resepi ni I dapat dari buku Chef Hanieliza. Thanks Chef a credit for U.....memang jadi. I dah buat 2 kali. Masa 1st time buat tu x da blog lagi, so x dapat la nk kongsi kan. Kali ni I kongsi dengan u all semua resepi PUDIN ROTI KARAMEL.


PUDING ROTI KARAMEL.........nyum nyum nyum

Bahan A:
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air

Bahan B:
1 tin susu cair
1/2 cawan gula
2 sudu besar tepung castard
2 biji telur
8 keping roti (kalau nak letak lebih pun x pe ikut citarasa masing2)-dibuang kulit
1 sudu kecil esen vanilla

Cara2:
1. Panaskan pengukus.
2. Masukkan kesemua bahan B di dalam mangkuk besar kecuali roti. Kacau sehingga sebati.
3. Carik2kan roti menjadi kecil & masukkan ke dalam adunan tadi. Kacau sehingga semua roti terendam dalam adunan tadi. Ketepikan.
4. Diatas api yang perlahan, masak gula (Bahan A) sehingga keperang-perangan.
5. Kemuadian masukkan air. Kacau sehingga kesemua gula larut. (Part ni masa kita masuk air tu gula akan mengeras sikit, so kacau sampai gula cair. The best is masukkan air panas).
6. Masukkan gula hangus yang telah dicairkan ke dalam loyang. Kemuadian masukkan adunan B tadi.
7. Kukus selama 30-45minit. (I kukus 45min. Biar lama sikit.)
8. Apabila puding dah agak suam, sejukkan dalam peti sejuk. Sedap makan sejuk2.....

Masa kita buka pengukus tu kita akan nampak roti tu agak mengembang sikit. x pe. Nanti bila kita sejukkan roti tu akan turun. Jangan risau, bukan pudin yang kita buat x jadi tau. Gerenti jadi & sedap. Klau karamel (gula hangus) tu manis sgt, kurangkan sedikit gula.

Puding ni sesuai untuk hidangan berbuka puasa nanti. So, cuba la sendiri. Gerenti jadi. Dah cuba baru tahu. Selamat mencuba..........manisnya puding ini :) :) :)



4 comments:

  1. salam, nampak sedap. xsabar nak try:D..tumpang tnye cawan tu cawan minum air teh ke cawan minum air sejuk?

    ReplyDelete
  2. liyana: cuba la buat, senang je.....I guna cawan air teh.....kurang sikit gula kalau cawan air sejuk macam byk.....kalau u ada cawan yang memang guna utk measurement lagi bagus......kalau x de boleh je guna cawan air teh.....

    selamat mencuba....:)

    ReplyDelete
  3. ok, saya da try memang sedap..tapi nape kan tiap kali saya buat kek kukus bawah die mesti lembik, silap kat mane ek? n naper saye punye kerak kat atas tu xcoklat sangat, xcantik cam u buat?..gula xcukup perang ke?

    ReplyDelete
  4. I pun x tahu....first I masak gula dulu then I letak dalam loyang, then baru I buat puding tu...maybe gula tu u buat x cukup perang......u kena masak bagi perang baru letak air....make sure air tu suam skt kalau x gula tu akan beku....
    Selamat mencuba.....

    ReplyDelete