AD

Monday, June 6, 2011

CHOC MOIST CUPCAKE

Salam. Ok seperti yang I janjikan hari I akan upload resepi choc moist cupcake. Ini pic cupcake yang I buat. I buat sabtu lepas untuk cousin I. Simple2 je I buat. Maklum la budak baru belajar. Nanti dh lama2 cekap la sikit kan.

Choc Moist

Bahan2:
2 cawan Tepung gandum (cap sauh)
2 cawan gula castor
1 cwn serbuk koko
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu cair
3 biji telur
1 cawan air panas
1 ts baking powder
1 ts soda bikarbonat
1 ts esen vanilla

Cara2:
1. Ayak tepung gandum, serbuk koko, soda bikarbonat & baking powder.
2. Didalam mangkuk lain, pukul gula castor & telur sehingga kembang.
3. Masukkan susu cair, minyak jagung & esen vanilla sehingga sebati.
4. Masukkan bahan2 yang diayak tadi & kacau secara kaup balik.
5. Masukkan air panas & kacau rata.
6. Isikan adunan ke dalam soufle cup bersaiz S atau saiz 3 sebanyak 23g atau 1/2 cup.
7. Bakar pada suhu 150-170C selama 20-23 min (bergantung pada oven).


Senang je kan nak buat cupcake choc moist macam resepi kek kukus moist I kan. Thanks to Kak Najah for the recipe. Cuma resepi ni x leh kukus. Kena bakar. Resepi kek coklat moist tu utk kukus. Kalau guna untuk bakar I x try lagi. Apapun selamat mencuba k.

No comments:

Post a Comment