Assalammualaikum, hello semua. Kali ni I x de resepi yang nak dikongsi. I just nak kongsi 1 jenis siput yang I and family I dapat masa kitaorang semua pegi pantai. Kami panggil siput remis. Ada yang panggil kepah. Tapi I memang panggil remis dari kecik2 lagi. Kalau g pantai je mesti la cari remis. Remis ni selalunya ada kt persisiran pantai. Kalau pegi pantai, tok I x mandi tapi dia akan cari remis. Kalau dapat, memang seronok. Rasa macam x nak balik. Seronok, kalau orang Utara kata 'ralit'. Memamg ralit.
Tapi sejak pembangunan terlalu banyak di Penang, remis ni dh agak berkurangan di pantai2 Penang. Kadang2 tu memang x de langsung. Masa I kecik2 memang ada. Sekarang ni dah x de. Mungkin disebabkan pembangunan ekosistem remis ni dah terjejas. That why remis ni dah berkurangan. Terutamanya kat kawasan tourism la macam Batu Feringgi, Tanjung Tokong and Teluk Bahang. Tapi remis ni still ada kt kawasan yang agak jauh dari Bandar Penang seperti Permatang Damar Laut, Batu Maung. I sebelah sana tak arif sangat dengan kawasan tu. I kalau sebelah town ni tahu la. Anty I, Anty Asni dapat tahu 1 port dimana remis ni still boleh dapat. Dia tahu dari adik dia. Nama tempat tu Tanjung Asam. Kitaorang selalunya pegi ramai2, keluarga I (family abah), family mami & rinie, family Anty Asni, family Busu. Hehehehehe....I ingt lagi, punya la teringin nak cari remis I sanggup p walaupun dah sarat dah perut tu, dah 9 bulan. Hehehehe......Nasib tak terberanak kat situ. Agak kena marah jugak la dengan tok sedara I. Patut la anak I suka mandi. Hehehehe. So, for those yang tak tahu, itu la remis. Tapi kalau korang panggil lain I x tahu la ye.
Remis ni isi dia x besar. Kecik je. Besar lagi isi kerang. Selalunya remis ni Anty I, Anty Asni masak cabai (pedas). Resepi dia I tak tahu sangat tapi yang I tahu kita goreng remis ni dengan cili keringg yang dikisar dengan serai, halia, bawang merah, bawang putih. Sedap. Remis ni sedap ratah je. Kalau makan ramai2 lagi sedap.
Hopefully dapat pegi and dapat cari remis lagi. Hehehe.......chow chin chow
No comments:
Post a Comment